<<< Kasvimaa >>>

Perustettu 1997
Sijainti: Jokela, Pohjois-Tuusula
Ilmastovyöhyke: II/III rajamaasto
Maalaji: Savi
Viljelypinta-ala: n. 120 m2
Päälajikkeet: Peruna ja porkkana

Alussa oli pelkkä nurmikko ja nurmikon alla savimaa. Edelliset omistajat olivat sitä mieltä, ettei maassa mikään kasva. Niinpä pihalla ei ollut kasvimaata lainkaan meidän sinne muuttaessamme. Ensimmäinen homma oli kääntää nurmikko ylösalaisin ja rikkoa sen alla oleva savijankko. Sitten aloitettiin maan parantaminen sekä multakerroksen kasvattaminen eri maa-aineksia lisäämällä sekä viherlannoituskasveja käyttämällä. Multakerroksen paksuus on nykyään n. 30 cm luokkaa. Päätyökaluna on alusta asti ollut Fiskarsin pitkävartinen lapio.

Ensimmäisenä kesänä saatiin raivattua kymmenen neliön pläntti, jolla pääsi mainiosti alkuun ja sai suorittaa ensimmäiset “kenttäkokeet” perunan ja porkkanan kasvatuksessa. Kaikki mahdolliset puutarhakirjat tuli alkuaikoihin luettua. Siitä huolimatta moni asia alkoi kirkastua vasta useamman vuoden yrityksen ja erehdyksen jälkeen.

Pyrkimyksenä on ollut viljelykierto ja luomuviljely. Maan parantamisen oppiminen on ollut oma lukunsa, samoin kunkin kasvilajin ja -lajikkeen vaatimusten ja viljelytekniikan oppiminen. Näissä asioissa riittää vielä paljon opittavaa.

Kaikki alkoi perunasta ja se on edelleen pääviljelylajike. Hyvänä kakkosena on porkkana. Kasvimaamme on nyt 9-vuotias. Ensimmäisten vuosien aikana tontille istutettiin useita maatiaisomenapuita. Viinimarjaa ja karviaista olen lisännyt sekä siemenistä että pistokkaista. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa kokeilen härkä- ja pensaspavun sekä ryvässipulin kasvatusta.

Lajikkeet 2006

- peruna (Van Gogh, Rosamunda, Matilda, Nicola)
- porkkana (Ingot, Maestro, Lontoon Tori, Nantes Express, Frilander,)
- sipuli (kepa-, ryväs-, valko- ja ruohosipuli)
- härkä- ja pensaspapu (mm. Keltto, Saxonia, Länsimies)
- herne (sokeriherneitä ja Onward)
- kaali (lehti- ja keräkaali)
- persilja, tilli, lipstikka, kumina. maa-artisokka, raparperi
- nauris (Petrovskaja, Kultapallo)
- runko- ja pensastomaatti (mm. Tanskan vienti)
- mansikka (Polka, Bounty, Corona, Rugen)
- salaatti, mangoldi, avomaakurkku
- mustaviini- ja karviaismarjapensaita (Hinnonmäen keltainen, Lepaan punainen)
- marja-aronia- ja vadelmapensaita
- tyrnipensaita (Raisa ja Rudolf)
- omenapuita (Mäntsälän valo, Kersti, Ollin omena, Jukarainen, Kultainen Kitaika, Oranie, Eppulainen, Rautell) ja yksi kriikunaluumupuu.

 

Viimeksi päivitetty 16.7.2006
© Mikaela Vuorio 2006